Mijn kind hoort niet goed

Als u vermoedt dat uw kind niet goed hoort, is het belangrijk om daar snel iets aan te doen. De natuurlijke ontwikkeling start al van bij de geboorte. Niet alleen taalontwikkeling, maar ook andere sociale vaardigheden zijn afhankelijk van gehoor. Een goed gehoor heeft nu eenmaal een impact op de levenskwaliteit van uw kind. Wat zijn de signalen en wat kan u eraan doen?

Signalen dat uw kind slecht hoort

Er zijn verschillende manieren om vast te stellen dat uw kind niet goed hoort. Als uw kind last heeft van een of meerdere van onderstaande symptomen, dan is het goed mogelijk dat uw kind gehoorproblemen heeft:
- Enkel reageren of antwoorden bij oogcontact
- Niet schrikken bij plots lawaai
- Niet reageren bij achtergrondgeluiden of zachte geluiden
- Taal- of spraakproblemen
- De bron van geluiden niet vinden
- Gedrag: vermoeid in de klas, concentratieproblemen, teruggetrokken of net boos en gefrustreerd

Mogelijke oorzaken van gehoorverlies bij kinderen

Heel wat oorzaken zijn tijdelijk, genezen vanzelf of zijn op te lossen met medicatie. Zo kan een eenvoudige verkoudheid leiden tot een verstopte buis van Eustachius. Overtollig oorsmeer of een prop, een oorontsteking of een slijmoor kunnen slecht gehoor geven. Ook een scheurtje in het trommelvlies of een vreemd voorwerp dat in het oor terecht gekomen is, kunnen gehoorverlies veroorzaken. Andere oorzaken zijn gecompliceerder: heeft de moeder een ziekte gehad tijdens de zwangerschap (cytomegalie bijvoorbeeld), een erfelijke factor, doofheid na een luide knal of een ziekte bij het kind zelf, zoals bof of hersenvliesontsteking.

Wat kan u best doen als uw kind slecht hoort?

Een bezoek aan een arts of audioloog is zeker geen overbodige luxe. Als de arts geen oorzaak vindt of net een permanent gehoorverlies vaststelt, dan kan u op zoek gaan naar een gepaste oplossing voor het gehoorprobleem van uw kind.

Gehoorhulpmiddelen voor kinderen

Afhankelijk van het type gehoorprobleem, kan er o.a. geopteerd worden voor buisjes, een implantaat of een hoortoestel. In geval van een hoortoestel kan u terecht bij een erkend audioloog. Baby’s, peuters en kleine kinderen zijn veelal geholpen met een achter-het-oor hoortoestel, omdat dat het meest comfortabel en meegaand is. Hoe ouder kinderen worden, hoe belangrijker accessoires worden. In de wereld van vandaag is het voor kinderen noodzakelijk om digitaal geconnecteerd te zijn. Denk hierbij aan de bluetooth en streaming mogelijkheden bij bepaalde hoortoestellen. Ook met hobby’s of sporten kan u rekening houden. Zo bestaan er speciale hoortoestellen die blijven drijven in het water, voor bij de zwemles bijvoorbeeld. En vandaag kan uw kind zelfs kiezen tussen verschillende kleuren voor zijn of haar hoortoestel.

De vereisten van hoortoestellen voor kinderen

Praat met een erkend audioloog. Hij zal ervoor zorgen dat het hoortoestel van uw kind aan volgende voorwaarden voldoet:
- Water- en vochtbestendig
- Met kindveilige batterij
- Stabiel, veilig en sterk

Gehoorbescherming bij kinderen

Komt u in lawaaierige omgevingen terecht? Voorzie dan zeker gehoorbescherming voor uw kinderen!
U hoeft geen lawaai te vermijden, maar wees altijd voorbereid. Geleden schade kan niet meer hersteld worden!

Voor de hele kleintjes hebben we de EMS for bubs en voor de peuters en kleuters de Alpine Muffys. 

Vanaf 16 jaar wordt er gehoorbescherming op maat aangeraden, aangezien dit een uiterst veilige en uitermate comfortabele vorm van gehoorbescherming is.

Overleg met uw audioloog

Heeft u vragen over hoortoestellen voor kinderen? Heeft u een vermoeden dat uw kind slecht hoort? Contacteer ons voor een afspraak of voor een gratis hoortest!