Sporten met een hoortoestel

Het is een vooroordeel dat sporten en het dragen van een hoortoestel niet samengaan. Toch is het normaal indien u twijfelt. Tijdens het sporten kan u zweten, er kan stof en vuil aan te pas komen of misschien zelfs regendruppels. Met de nodige, beschermende hulpmiddelen bent u weliswaar safe om een hoortoestel te gebruiken.

Mogen we zeggen dat sporten zonder hoortoestel gevaarlijk is? In sommige omstandigheden wel! Een hoorapparaat dragen is altijd een kwestie van veiligheid. Zeker als u op de baan aan het wandelen, lopen of fietsen bent, is het belangrijk om geluiden uit het verkeer te kunnen horen. Sport u in team of met een sportgezel, dan is het uiteraard ook handig dat u die goed kan horen.

Beschermende hulpmiddelen voor uw hoortoestel

Sporten met een hoortoestel is dus zeker oké. Het enige wat u moet doen, is uw hoorapparaat beschermen. Zweet, vocht, vuil en stof kunnen uw hoortoestel beschadigen. Daarom is het belangrijk om de juiste bescherming te bieden. Enkele tips!

Beschermhoesje

Een waterafstotend beschermhoesje verlengt niet alleen de levensduur van uw hoortoestel. Het beschermt uw hoortoestel tegen vocht en vuil. Het vergroot bovendien het draagcomfort. Een beschermhoesje zorgt er namelijk voor dat uw toestel niet tegen of langs uw huid schuurt. In functie van uw leeftijd, persoonlijke voorkeur of zelfs sportoutfit, zijn ze verkrijgbaar in diverse formaten en kleuren.

Koordje

Om te vermijden dat uw hoortoestel uitvalt door zweet of dat u het verliest tijdens het bewegen of sporten, kan u het vastmaken aan een koordje. Dat koortje hecht u dan weer vast aan uw kleding.

Drogen en reinigen van uw hoortoestel

Eventueel kan u ook met de gepaste reinigingsmiddelen uw hoortoestel vrijmaken van stof en vuil. Vraag zeker advies aan uw audioloog over de geschikte reinigingsmiddelen. Na het sporten of voor het slapen gaan, bewaart u uw hoorapparaat best in een droogbox. Die reinigt niet alleen het toestel. Het zorgt er ook voor dat alle vocht aan het hoortoestel onttrokken wordt. Onze opladers van Siemens zijn trouwens 2 in 1: na het opladen wordt je hoortoestel ook gedroogd!

Wat met watersporten?

Voor watersporten of zwemmen bestaan er tegenwoordig waterdichte hoortoestellen. Dankzij een speciale behuizing kan u voor een langere periode onder water. Dikwijls worden waterdichte hoortoestellen geleverd met een speciale clip, die ervoor zorgt dat het hoorapparaat op zijn plaats blijft zitten tijdens het zwemmen. Ook handig voor kinderen: zo hoeft u als ouder niet ongerust te zijn dat uw kind zijn of haar hoortoestel verliest tijdens het spelen in het water.

Toch sporten zonder hoortoestel

Sport u alsnog liever zonder uw hoortoestel? Licht dan zeker uw medesporters in dat u niet goed hoort. Zo kunnen zij rekening houden met uw slechthorendheid en vermijdt u misverstanden of eventuele ergernissen.

Overleg met uw audioloog

Wat u ook verkiest tijdens het sporten, overleg steeds met uw audioloog! Uw audioloog kan u het nodige advies geven over de juiste beschermmiddelen, maar ook tips rond reiniging en drogen.

Contacteer ons voor een afspraak.