Dementie en gehoorverlies

Recente studies tonen een verband aan tussen dementie en gehoorverlies. De toenemende vergrijzing zorgt er dan ook voor dat er steeds meer onderzoek gevoerd wordt naar dementie of geestelijke achteruitgang in het algemeen. Wat zijn risicofactoren en de oorzaken bijvoorbeeld? De exacte oorzaak van dementie is tot op de dag van vandaag nog niet bekend. Het enige wat we weten is dat sommige delen van de hersenen ophouden met functioneren.

Voor elke 10dB gehoorverlies zou het risico op dementie met 20 procent stijgen. Ook al staan dergelijke onderzoeken nog maar in hun kinderschoenen, een verband tussen de mate van gehoorverlies en het risico op dementie is een piste waar men al enkele jaren rekening mee houdt. We lijsten enkele theorieën op.

Sociaal isolement en dementie

Gehoorverlies leidt tot eenzaamheid, want slechthorenden gaan zijn zich nu eenmaal vaker afzonderen. Van eenzaamheid is geweten dat het zorgt voor vervroegde mentale aftakeling. Sociale isolatie wordt daarom als een van de oorzaken van dementie beschouwd.

Verwerken van geluid

Bij slechthorendheid krijgen de hersenen als het ware een onduidelijke boodschap door. Als onze hersenen te veel aandacht moeten besteden aan het verwerken van geluid, dan kruipt daar heel veel energie in. Energie die anders gebruikt kan worden voor andere hersenfuncties. Een slecht gehoor zou daarom een groter risico vormen op dementie.

Gehoorapparaten  

Mensen die een hoortoestel dragen, lopen even veel risico op mentale achteruitgang als mensen zonder hoortoestel. Maar die achteruitgang zou sneller verlopen bij mensen zonder gehoorapparaat. Gehoortoestellen zorgen ervoor dat mensen langer en beter aan gesprekken en sociale activiteiten kunnen deelnemen. Mensen met een hoortoestel zijn op het einde van de dag ook minder moe. Daarom tonen bepaalde studies aan dat hoortoestellen een stukje preventief werken en de kans op dementie verminderen.

 

Hoortoestellen hebben zo hun voordelen:

ze houden uw hersenen langer geprikkeld en maken het leven aldus leuker!

 

Wetenschappelijke achtergrond

We haalden onze informatie uit meerdere artikelen omtrent het verband tussen dementie en slechthorendheid. Studies en onderzoeken over dit onderwerp zijn een continu proces. Het moet gezegd dat wij geen wetenschappers zijn. Toch vinden we het interessant om deze informatie te delen!

Overleg met uw audioloog

Heeft u vragen over gehoortoestellen, de voordelen ervan en de mogelijkheden? Contacteer ons voor een afspraak.